42 milyon kişi borçlu: Kişi başına ortalama kredi borcu 100 bin TL’yi aştı

Türkiye’de Bireysel Kredi Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı!

Türkiye ekonomisindeki krizin etkisiyle birlikte vatandaşların alım gücü azalırken, kredi kartı borçları hızla arttı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Mart 2025 verilerine göre, bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 42 milyon 159 bine yükseldi. Konut, taşıt, ihtiyaç kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarını içeren bireysel kredilerde, kişi başına düşen ortalama borç miktarı ilk kez 100 bin lirayı aştı.

Kredi kartı borçlarının toplamı sadece 2 trilyon 36 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı kullanıcılarının sayısı, Mart 2024’e göre bu yıl 39,1 milyona yükseldi.

KMH Borçlarının Oranı Yüzde 3,6 Oldu

Kredili Mevduat Hesapları’ndaki toplam bakiye 2024 yılında 220 milyar lira iken, 2025 itibarıyla 518 milyar lirayı geçti. Bu hesaplardaki kişi sayısı 30,5 milyona yükselirken, kişi başına düşen borç miktarı ortalama 16 bin 975 liraya çıktı. Tasfiye edilmesi gereken KMH borçlarının oranı ise yüzde 3,6 seviyesine ulaştı.

İhtiyaç Kredilerinin Oranları Yüzde 5 Oldu

Sıkı para politikaları nedeniyle ihtiyaç kredilerine erişim zorlaştı. Bir yıl içinde ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı azalsa da, kişi başına düşen ortalama borç miktarı arttı. Tasfiye sürecine giren ihtiyaç kredilerinin oranı da yüzde 5’e yükseldi.

Ekonomiye Güven Azaldı

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Türkiye Raporu’na göre, halkın ekonomik durumdan memnuniyetsizliği arttı. Anketlere göre, katılımcıların çoğunluğu mevcut ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, geleceğe dair karamsarlık yüzde 53 seviyesinde. Sadece yüzde 21’i ekonomik iyileşme beklerken, yüzde 26’sı herhangi bir değişim öngörmüyor.

Gelir-Gider Dengesi Zorluk Çekiyor

Gelir-gider dengesi en çok işsizler için zorluk yaratıyor. İşsizlerin yüzde 66’sı, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, yevmiyeli çalışanlarda bu oran yüzde 64 oldu. Emekli, iş aramayan bireyler ve devlet memurlarının yaklaşık üçte biri ise geçen ay gelirlerinin giderlerini karşıladıklarını belirtti.

Artan bireysel borçlar ve azalan alım gücü, Türkiye ekonomisinde endişe yaratıyor. Borç yükü her geçen gün artarken, halkın ekonomik geleceğe dair umutsuzluğu artmaya devam ediyor.

Related Posts

30 milyon araç sürücüsünü ilgilendiriyor! Beklenen karar geldi: 6 ay içinde satışa çıkacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı yeni tebliğle, bu araçların satış süreci hızlandırıldı. Tebliğe göre, trafikten men edilen araçların sahiplerine Emniyet ve Jandarma trafik birimleri tarafından bildirim yapılacak …

Gurbetçilerden ekonomiye 15 bin eruoluk can suyu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşü başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Yurt dışından gelen her ailenin ortalama 15 bin euro harcama yaptığını söyledi.

Esenler’de Lahmacun Fırsatı

Esenler’deki esnaf 2 lahmacun ve 1 ayranı 99 TL’ye satıyor, yıl sonuna kadar bu fiyatta kalacak.

Altın piyasasında sürpriz hareketlenme!

Altın piyasası hafta boyunca hareketli seyrini sürdürdü. Öte yandan yatırımcılar ve birikimini değerlendirmek isteyenler için uzman yorumlarına göre altın halen güvenli liman olarak görülüyor. Ancak altında yaşanan yukarı yönlü hareketliliğin ne …

TÜİK: Gençlerde İstihdam Oranı %52,5

TÜİK, 15-34 yaş grubunda 2024 istihdam oranını %52,5 olarak açıkladı, işsizlik %12,7.

Borsa güne nasıl başladı? İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,77 yükselişle 10.199,25 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,02 değer kaybederek 10.121,52 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 77,74 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.199,25 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 1,10, holding endeksi yüzde 0,70 değer kazandı.