Bilim insanlarınca keşfedilen rengi taklit ettiğini öne sürdü

Semple, Bilimsel Çalışmalardan İlhamla Yarattığı YOLO Boyasını Tanıttı

Semple’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sanatçının “YOLO” adını verdiği boya, yeşil-mavi tonlarında ve bilimsel bir çalışmada ortaya çıkarılan “Olo” adlı renkten ilhamla üretildi.

YOLO Boyası Bilimsel Araştırmadan Esinlenerek Geliştirildi

Sanatçı, söz konusu rengi California Üniversitesi Berkeley’de yapılan ve 18 Nisan’da Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya dayanarak geliştirdiğini belirtiyor. Söz konusu araştırmada, lazer yardımıyla insan gözünde normalde görülmeyen bir renk algısı oluşturulmuştu.

Semple’ın ürettiği 150 mililitrelik “YOLO” boyası, 10 bin sterlinlik fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Ancak sanatçı olduğunu söyleyenler, “YOLO” indirim kodunu kullanarak bu ürünü 29,99 sterline satın alabiliyor. Ürünü satın almak isteyenlerin, bu kodu kullanarak bir sanatçı olduklarını ve boyayı yalnızca sanatsal amaçlarla kullanacaklarını taahhüt etmeleri gerekiyor.

YOLO Adındaki Renk Bilimsel Rengin Yenisi

Boyaya “YOLO” adının verilmesinin nedeni ise bilim insanlarının “Olo” adını verdiği renge Semple’ın “sen” anlamındaki “You” kelimesini eklemesi olarak açıklanıyor.

Semple’ın açıklamasında, “YOLO, gözünüze lazer tutmakla aynı şey olmasa da boya formunda bu renk deneyimine ulaşmanın en yakın yolu olabilir.” ifadesine yer verildi.

The Guardian’ın haberine göre, Semple, ürettiği yeni boyaya ilişkin, “Kurumsal olarak sahip olunan ya da bilim insanlarının üzerinde hak iddia ettiği veya tek bir kişiye lisanslanmış olan bu renkleri özgürleştirmek için yıllarca mücadele ettim.” dedi.

Yves Klein’ın ünlü ultramarin mavisi, Anish Kapoor’un ışığın yüzde 99,965’ini yutan Vantablack siyahı, Mattel şirketinin Barbie neon pembesi ve “Tiffany & Co” mavisi gibi çeşitli markalar tarafından zimmetlenen birçok rengin muadilini üreten Semple, “Her zaman renklerin herkesin kullanımına açık olması gerektiğini düşündüm.” açıklamasını yaptı.

Araştırmacılardan Gelen Eleştirilere Cevap

Araştırmacılardan Austin Roorda da Olo’ya uyan bir rengi oluşturmanın imkansız olduğunu savunarak, “Üretebileceğiniz herhangi bir renk, kıyaslandığında soluk kalacaktır.” diye konuştu.

Related Posts

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Epic Games’in 15 Mayıs’a kadar ücretsiz verdiği oyunlar

Epic Games, bu hafta iki ücretsiz oyun veriyor. Deadtime Defenders ve Touch Type Tale 1 Mayıs’tan 8 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak alınabilecek.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir