Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Parkinson Hastalığı ve Bakla Tüketiminin Önemi

Nöroloji alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Gülay Kenangil, Parkinson hastalığının tedavisinde bakla tüketiminin önemli bir rol oynadığını vurguladı. Taze bakla içerisinde doğal levodopa maddesi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu maddenin ilaçlarla benzer etkilere sahip olabileceğini ifade etti. Yapılan bilimsel çalışmalar da bakla tüketiminin hastaların motor semptomlarını azalttığını gösteriyor.

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Baklanın taze olarak tüketildiği bahar aylarında içerisinde bulunan levodopa maddesinin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde, bakla ile ilaçların etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

“Levodopa İçeren Bakla Doğru Kullanılmalı”

Dopamin öncüsü olan levodopa maddesini içeren baklanın, hastaları yanıltabileceğini belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın rastgele veya aşırı tüketilmesinin çeşitli yan etkilere sebep olabileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Kenangil, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bakla mevsimi geldiğinde bilinçli bir şekilde tüketilmeli. Bakla, parkinson hastalığında dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa içerir.”

Yapılan bilimsel çalışmalar da Parkinson hastaları üzerinde bakla tüketiminin olumlu etkilerini göstermiştir. Ancak baklanın hastalığı tedavi edici olmadığı ve doktor kontrolünde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

“Bakla Sağlıklı Bir Sebzedir”

Parkinson hastalarının bakla tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kenangil, şu önerilerde bulundu: “Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımını gerektirir. Baklayı bu süreçte doktorunuzla görüşerek tüketebilirsiniz. Ancak bakla, ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir besindir ve doğru miktarlarda tüketildiğinde faydalı olabilir. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.”

Related Posts

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.