Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Asya Ülkeleri Ekonomik Krizin Eşiğinde

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisiyle sarsılan Asya ülkeleri, ekonomik anlamda daha büyük bir krizin eşiğine geliyor. Özellikle Rusya ve Çin gibi bölgenin önde gelen ekonomilerinde yaşanan sorunlar, küresel düzeyde yeni bir bankacılık krizine zemin hazırlıyor.

EKONOMİK SORUNLAR DERİNLEŞİYOR

Rusya ve Çin’deki ekonomik daralma, bölge ekonomilerini olumsuz etkiliyor. Japonya, bankacılık sistemini büyük ölçüde korumayı başarsa da, ülkede yüksek enflasyon devam ediyor. Uzmanlara göre Asya’da bankacılık krizi riski önümüzdeki 12 ay içinde ciddi bir tehdit oluşturuyor.

ÇİN’DE EMLAK KRİZİ BÜYÜYOR

Çin’de 2020 yılında Evergrande ile başlayan emlak krizi hâlâ sürüyor. Country Garden ve Vanke gibi büyük inşaat firmaları borç yapılandırma süreçlerine girerken, çok sayıda proje tamamlanamadan kaldı. Güven kaybı yaşayan vatandaşlar, yeni konut alımında tereddüt yaşıyor. Emlak satışları son beş yılda büyük ölçüde azaldı.

KRİZİN KÖKÜ 2020’YE DAYANIYOR

Çin yönetiminin getirdiği “Üç Kırmızı Çizgi” düzenlemesiyle inşaat şirketlerinin borçlanma limitleri daraltıldı. Bu da firmaların nakit akışını sekteye uğrattı. Şirketler yeni kredi bulmakta zorlanırken, konut projeleri yarım kaldı ve sektör büyük bir durgunluğa girdi.

ÇİN’DE BANKALAR BASKI ALTINDA

İnşaat sektörüne yoğun kredi veren bankalar tahsilat zorluğu yaşıyor. Gölge finans sisteminde ise çöküş belirtileri dikkat çekiyor. Çin hükümeti faiz indirimi ve tamamlanmamış projeler için özel fonlar oluşturdu ancak büyük çaplı bir kurtarma paketi henüz devreye alınmadı.

RUSYA’DA BANKACILIK KRİZİ KAPIDA

Rusya’da artan faiz oranları ve savaş harcamaları, bankacılık sistemini zorluyor. Bloomberg kaynaklarına göre önümüzdeki yıl içinde ciddi bir borç krizinin patlak verebileceği konuşuluyor. Yüksek faizler karşısında hem şirketler hem de bireyler borçlarını ödemekte zorlanıyor. Bankaların kredi portföyü hızla daralıyor.

SAVAŞ HARCAMALARI ÖZEL SEKTÖRÜ ZORLUYOR

Ukrayna savaşı nedeniyle artan kamu harcamaları, özel sektör üzerinde baskı kuruyor. Sanayi ve inşaat sektörlerinde gözle görülür bir durgunluk yaşanıyor. Askeri üretimde de yavaşlama sinyalleri gelmeye başladı.

JAPONYA’DA ENFLASYON BASKISI SÜRÜYOR

Japonya Merkez Bankası (BoJ), kısa vadeli faiz oranını yüzde 0,5’te sabit tuttu. Banka, devlet tahvili alımlarını Mart 2026’ya kadar her çeyrekte 400 milyar yen, Nisan 2026’dan itibaren ise her çeyrekte 200 milyar yen azaltma kararı aldı. Aylık tahvil alımları 2027 başında 2 trilyon yene düşecek.

Related Posts

DİSK-AR 137 ayın en kötü ikinci verisini açıkladı

DİSK-AR (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi), işsizlik verilerini açıkladı. DİSK-AR’ın değerlendirmesine göre, Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 12 milyon 600 bin kişi olarak hesaplandı. Bu rakam, dar tanımlı işsizliğin …

Anadolu devi satışa çıkıyor

Anadolu’nun en büyük şirketleri arasında yer alan HES Kablo için son teklifler yarın toplanırken, dev şirketin satışı 1 Temmuz Salı günü netleşecek.

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Motosiklet ekipmanı satın alırken bunlara dikkat edilmeli!

Yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de sıkça yaralanmalı motosiklet kazaları yaşanıyor. Bu kazalarda zaman zaman ağır yaralanmalar ve can kayıpları meydana gelebilirken, ekipman satıcısı Asena Özmert Baloğlu ve motosiklet eğitmeni Halil İbrahim …

Bakan Uraloğlu: “Orta Koridor’u ülke olarak desteklemeye devam edeceğiz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin doğu batı eksenindeki ulaştırma koridorlarının, Orta Koridor’un merkezinde bulunduğunu belirterek, “Geçmişte ticaret yollarının doğu batı ekseninde olduğunu biliriz ama artık sadece doğu batı ekseninin yeterli olmayacağı, kuzey ve güneyin veya çapraz koridorların bunlarla entegre olması gerektiği, birbirini desteklemesi gerektiği noktasında hemfikir olduk.” dedi.

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.