Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

İnternet Üzerinden Popüler Olan İlaç Kaplı Balonlar Kalp Damarlarının Umut Noktası Oldu

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarında kullanılan ve internet sayesinde popülerleşen ilaç kaplı balonların, pek çok hastanın umudu haline geldiğini söyledi. Hastaların “Bana stent takmayın, mutlaka balon yapın” ısrarının, damarlar için ağır sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Hastaların, internette okudukları veya çevrelerinden duydukları bilgilerle polikliniklere başvurduğunu dile getiren Prof. Dr. Bilal Boztosun, yapılan taleplerin arasında, “Hocam yeni bir yöntem çıkmış, ilaçlı balonla damarlarımı açar mısınız?” talebinin sıkça geldiğini belirtti. Ancak, bu yöntemin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Boztosun, “İlaç kaplı balonlar her hastaya ve her damara uygun olmayabilir. Tedavinin odak noktası, hastanın talebi değil, damarın ihtiyacıdır” şeklinde konuştu.

“Tedavide Hastanın İstekleri Değil, Damarın İhtiyaçları Önemli”

Tedavi sürecinin hastanın istekleriyle değil, tıbbi gerekliliklerle şekillendiğine dikkat çeken Prof. Boztosun, “Bir darlık tespit edildiğinde ilk olarak standart bir balon kullanarak damarı genişletiriz. Eğer damar, beklenildiği gibi açılır ve kan akımı düzelirse, o zaman ilaç kaplı balon uygulaması yapabiliriz. Ancak, damarda esnekliğe bağlı bir çekilme yaşanması durumunda, yalnızca stent takılması gerekebilir. Burada amaç, sadece estetik bir işlem değil, hayat kurtarmaktır” şeklinde konuştu.

“Damarımın İhtiyacı Ne?” Sorusu Önemli

Stent tedavisinin hala önemli bir seçenek olduğunu ve hastaların bu yöntemden kaçınmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, “İlaç kaplı balonun popülaritesine kapılıp stentten kaçınmak doğru değil. Gerektiğinde stent, hayat kurtarıcı olabilir. Hastalarımızın sormaları gereken soru ‘Ben ne istiyorum?’ değil, ‘Benim damarımın ihtiyacı ne?’ olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Her Hastaya Uygun Değil

Belirli durumlarda ilaç kaplı balonların değerli bir seçenek olabileceğini belirten Prof. Dr. Boztosun, hangi hastalarda tercih edildiğini şu şekilde özetledi: “Eğer damar çok uç bir noktadaysa, yan damar sorunu varsa veya ileride bypass gerekebilme ihtimali varsa, ilaç kaplı balon yöntemi tercih edilebilir. Ancak her durumda olduğu gibi burada da karar kişiye özeldir. Hekiminizden tavsiyelerini alın ve belirlediği tedavi planına uyun. Sizin için en uygun olan tedavi, popüler olan değil, size en uygun olan tedavidir.” (DHA)

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”