Almanya Merkez Bankası’ndan kritik açıklama: Ulusal rekabette ihracatçılar zayıfladı

Alman İhracatçıların Küresel Pazarlardaki Payı Azalıyor

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ihracatçıların uluslararası rekabette zayıflayan konumlarından dolayı küresel pazarlarda önemli ölçüde pay kaybettiklerini duyurdu. Bundesbank’ın mayıs ayı ekonomi raporu bu konuya dikkat çekti.

Rapora göre, Almanya’daki ekonomik rekabet gücündeki azalma, Alman ihracatçıların 2021 yılından bu yana küresel pazar paylarını önemli ölçüde kaybetmelerine neden oldu. Raporda, 2008 finansal krizinden sonra Alman ihracatçılarının pazar payının 2016 yılına kadar neredeyse sabit kaldığı ancak 2017’den itibaren düşüş gösterdiği belirtildi.

Bundesbank raporunda, birçok sektörde rekabet gücünün azaldığı ve ülkenin 2021 ile 2023 yılları arasında ihracat pazar payı kayıplarının çoğunun kötüleşen arz tarafı koşullarından kaynaklandığı vurgulandı. Raporda, demografik değişim, kalifiye işçi sıkıntısı, birim iş gücü maliyetleri ve artan bürokrasinin Alman ekonomisinde yapısal zorluklara yol açtığı belirtildi.

Makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, kimya sektörü gibi enerji yoğun sektörlerin rekabet gücündeki düşüşün öne çıktığı raporda, artan enerji fiyatları ve tedarik zincirindeki sorunların durumu olumsuz etkilediği ifade edildi.

Diğer Gelişmiş Ekonomilere Kıyasla Zayıf Performans

Raporda, Almanya’nın diğer gelişmiş ekonomilere göre küresel pazarda daha zayıf bir performans sergilediği ve Çin’in Alman şirketlerine karşı giderek daha fazla rakip olduğuna dikkat çekildi. Raporda, Almanya’nın iş ortamını iyileştirmek için çalışma teşviklerinin artırılması, vergi indirimleri ve bürokrasinin azaltılması gibi acil reformlar çağrısında bulunuldu.

Related Posts

600 bin kamu işçisi bekliyor: Hak-İş’ten hükümetin teklifine ilişkin açıklama

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşulları kamu tarafı ile süren iş görüşmelerinin sonucuna bağlı. Kamu temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ile İşçi sendikaları Türk-İş ve Hak-İş arasındaki Toplu …

Otomotiv üretimi haziranda yıllık yüzde 7,8 arttı

Otomotiv üretimi haziranda yıllık yüzde 7,8 arttı

Gayrimenkul satışları yılın ilk yarısında yükselişe geçti

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.