Banka, esnaf ve müşteriyi karşı karşıya getiren komisyon!

Kredi Kartı Komisyonları İle İlgili Yaşanan Sorunlar Çözüm Bekliyor

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilen alışverişlerde yaşanan komisyon gerilimi, bankaların yüksek komisyon oranları uygulamasıyla gündemde. POS cihazlarından alınan yüksek komisyonlar esnafların ürün fiyatlarına yansımasına neden olurken, tüketicilerin bu duruma karşı çıkışlarına dikkat çekiliyor.

Yüksek Komisyon Oranları Esnafı Zorluyor

Bankaların POS cihazlarından uyguladığı komisyon oranları %4’e kadar yükselmekte. Bu oran, ertesi gün alınan tahsilatlarda daha da artış gösterebiliyor. Özellikle taksitli satışlarda uygulanan komisyon oranları %5.5 ile %7.5 arasında değişkenlik gösterebiliyor. Bankalar ayrıca komisyon haricinde yazılım, cihaz bakımı ve ekstre gönderimi gibi ek ücretler de talep ediyor.

Komisyonlar Ürün Fiyatlarına Yansıtılıyor

Esnaflar, artan maliyetler karşısında kar marjlarında yaşanan düşüşü dengelemek için ürün fiyatlarına ek ücretler eklemeye başladı. Kartla yapılan ödemelerde 10 ila 25 TL arasında değişen farklar tüketicilerden talep edilmeye başlandı. Ancak bu uygulamanın yasalara aykırı olduğu belirtiliyor.

Yasalara Göre Tüketici Hakları

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na göre, esnafların kartlı ödemelerde müşterilerden ek komisyon talep etmesi yasak. Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı da tüketicilerin haklarını koruyor ve haksız uygulamaların bildirilmesi durumunda gerekli yaptırımların uygulanacağını vurguluyor.

Esnafın Karı Azalırken Komisyonlar Artıyor

Küçük esnafın kâr marjları genellikle %3’ü geçmiyor. Bu durumda, bankaların yüksek komisyon oranları esnafların karlılığını olumsuz etkiliyor. Komisyonların geri ödeme süresi uzadıkça, esnafların karı neredeyse sıfıra inebiliyor.

Tüketici Hakları Neler İfade Ediyor?

Kartla ödeme yaptıktan sonra ek ücret talep edilen tüketicilerin, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak ücret iadesi talep etme hakları bulunuyor. Aynı zamanda BDDK veya Ticaret Bakanlığı’na şikayet ederek yasal süreci başlatabilirler ve satıcıların yasal olmayan uygulamalarına karşı çıkabilirler.

Related Posts

Üreticinin enflasyonu yıllık yüzde 28,96 arttı

TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi mayıs ayı raporunu açıkladı. Buna göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 28,96 arttı, aylık yüzde 0,23 arttı.

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Yurttaş yoksulluktan kırılıyor: Saray’ın bir günlük masrafı 1.798 asgari ücret!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın israf ve savurganlığının, halkın zorlu ekonomik koşullarla mücadele ettiği bir dönemde daha da belirginleştiğini vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bir günlük harcaması tepki çekti.

TÜED Genel Başkanı Ergün’den emekliler için seyyanen zam talebi

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emekliler için seyyanen zam talebinde bulundu.

CHP’li Karabat: Mehmet Şimşek tarihe “cuntanın mali ayağı” diye geçecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ekonomi politikaları üzerinden sert sözlerle eleştirdi. Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Karabat, “Mehmet Şimşek tarihe …

Sakalınız tuvaletten daha mı kirli? Bilim ne diyor?

Dünya çapındaki araştırmacılar yüz kıllarında yaşayan mikrobiyal popülasyonu incelemeye başladılar. Sakalların tuvaletlerden veya hatta köpek kıllarından daha fazla mikrop içerebildiği ortaya çıktı. Ancak her şey o kadar da net değil. Sakal, yiyecek …