Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Solaryumun Deri Kanseri Riskine Etkisi

Dermatoloji alanında uzmanlık yapmış olan Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun deri kanseri riskini artırdığını vurgulayarak özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireylerin solaryumdan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Solaryumun sadece deri kanseri riskini değil aynı zamanda diğer birçok deri hastalıklarını da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireyler için tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

“Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor”

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen etkilerinden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, UVA ve UVB ışınları hakkında şunları söyledi:

“Solaryumun dermatolojik olarak tavsiye edilmediği bilinmelidir. UVA ışınları ciltte kolajen yapısını zarar verebilirken, UVB ışınları deri kanseri riski taşır. Solaryumda kullanılan bu ışınlar cildi kısa süreliğine bronzlaştırabilir ancak uzun vadede ciddi cilt hasarlarına neden olabilirler.”

“Bir Seans Bile Riski Artırıyor”

Solaryuma girmenin deri kanseri riskini önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Balevi, yapılan araştırmalarda tek bir solaryum seanının malin melanom riskini %75 oranında artırdığının gözlemlendiğine vurgu yaptı. Eğer kişide fark edilmeyen bir cilt kanseri başlangıcı mevcutsa, solaryuma girmenin bu süreci hızlandırabileceğine işaret etti.

“Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı”

Açık tenli bireyler, 18 yaş altındakiler, dövmesi olanlar ve benlere sahip kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirten Prof. Dr. Balevi, sağlıklı bir cilt için doğal güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

“Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli”

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesi durumunda, kanser riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Balevi, dermatolog gözetiminde ve endikasyonlara göre kontrollü UV ışığı uygulamalarının yapılabileceğini ifade etti.

Related Posts

Sivas’ta vücuduna kene yapışan genç kadın hayatını kaybetti

Sivas’ın Zara ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın yaşamını yitirdi.

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Tehlike çanları çalıyor: Türkiye Avrupa birincisi oldu

Türkiye’nin, obezite oranı açısından dünyada 17’nci sırada, Avrupa’da ise birinci sırada yer aldı. Prof. Dr. M. Emel Alphan ise bu durumun, aşırı yağlı ve yüksek enerjili fast-food tarzı beslenme, ev dışında yemek yeme alışkanlığının artması, şeker yerine fruktoz bazlı şekerlerin içeceklerde kullanılmasının artması, porsiyonların büyümesi ve internetteki moda diyetlerin kullanılması olarak sıraladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.