Çelik piyasasında “aşırı kapasite” endişesi

OECD: Küresel Çelik Piyasası Aşırı Kapasite Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), son olarak OECD Çelik Görünümü 2025 raporunu paylaştı. Rapor, küresel çelik piyasasının mevcut durumunu tehlikeli olarak tanımlayarak, devam eden aşırı kapasite artışının piyasada riskleri artırdığını belirtiyor.

Rapora göre, küresel çelik kapasitesinin 2027 yılına kadar 165 milyon ton artması öngörülüyor. Bu kapasite artışının yüzde 60’ı, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya ülkelerinden kaynaklanacak. Ancak, talep artışının kapasite artışını karşılayamayacağı öngörülüyor.

Öngörüler, çelik kapasitesinde beklenen hızlı büyümenin arz-talep dengesini daha da bozacağını ve 2027’ye kadar 721 milyon tonluk bir arz fazlalığı olacağını gösteriyor. Bu aşırı kapasite, OECD ülkelerinin 2024’teki toplam çelik üretiminden 290 milyon ton daha fazla seviyede bulunuyor.

Çelik talebinin düşük kalması ve kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’e kadar gerilemesinin beklendiği bu durum, piyasadaki oyuncuların karlılıkları, yatırım planları, istihdam ve karbon azaltım politikaları üzerinde baskı oluşturabilir.

Çin’in Çelik Sübvansiyonları Piyasada Dengeyi Bozuyor!

OECD tarafından belirtilen verilere göre, birçok OECD dışı ülkede yüksek seviyede çelik sübvansiyonu ve çeşitli politika bozulmaları, çelik üretimindeki dengesizliğin ana nedenleri arasında gösteriliyor.

Özellikle Çin’in çelik sübvansiyon oranı, firma gelirlerinin yüzdesi olarak ölçüldüğünde, OECD ülkelerindeki seviyenin 10 katına denk geliyor.

Çin’in çelik ihracatındaki ciddi artışlar, OECD ekonomilerinde çelik piyasasında bozulmalara yol açarken, dumping önlemlerinde de önemli artışlar görülüyor.

OECD ülkelerindeki çelik şirketlerini olumsuz etkileyen piyasa bozulmaları, şirketlerin karlılığını düşürüyor ve büyük çaplı iş kayıplarına neden oluyor.

OECD’nin önerileri arasında, yapısal reformların hayata geçirilmesi, uluslararası işbirliği ve adaletli rekabet ortamı için devlet destekli önlemlerin alınması, düşük karbonlu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hızlandırılması yer alıyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, sektördeki aşırı kapasite sorununun ve bunu tetikleyen politikaların acilen ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel çelik piyasalarının düzgün işlemesi için adil rekabeti yeniden sağlayabilir, dünya genelinde daha verimli ve sürdürülebilir bir çelik sektörüne ulaşabiliriz” dedi.

Related Posts

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Borsa İstanbul dünyayı ağırlayacak: WFE Zirvesi İstanbul’da!

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, küresel sermaye piyasalarının önde gelen aktörlerini bir araya getiren bu önemli organizasyonun sektörün geleceğini şekillendiren stratejik konuların tartışıldığı ve işbirliklerinin geliştirildiği önemli ve …

Avrupa’da üst üste ikinci ay en çok satan otomobil

Bunun nedeni, mükemmel seyrini sürdüren ve Dacia Sandero’nun önünde kalmayı başaran Renault Clio’dur . JATO Dynamics verilerine göre, Volkswagen T-Roc ilk 3’e girdi ve Peugeot 208 dışarıda kaldı. Yılın beşinci ayına ilişkin istatistiklere göre …

TMSF, İstikbal Mobilya’yı satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ile İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ’yi (İstikbal Mobilya) satışa çıkardı.

DİSK-AR 137 ayın en kötü ikinci verisini açıkladı

DİSK-AR (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi), işsizlik verilerini açıkladı. DİSK-AR’ın değerlendirmesine göre, Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 12 milyon 600 bin kişi olarak hesaplandı. Bu rakam, dar tanımlı işsizliğin …

Anadolu devi satışa çıkıyor

Anadolu’nun en büyük şirketleri arasında yer alan HES Kablo için son teklifler yarın toplanırken, dev şirketin satışı 1 Temmuz Salı günü netleşecek.