Depremde 44 kişi ölmüştü! Bilirkişi raporunda skandal ortaya çıktı

13 ili etkileyen deprem felaketinin ardından açılan davalar devam ediyor. 44 kişinin Said Bey sitesi davasında yeni bir gelişme ortaya çıktı. Sitenin yıkılmasıyla ilgili açılan davada tutuklu müteahhit Hasan Çam, yapı denetim şirketi sahibi Halil Yıldız, yapı denetim görevlisi Yavuz Kaygısız ile tutuksuz sanıklardan şantiye şefleri Murat Kaş, Halil İbrahim Us ve Melike Yıldız hakkında 4. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava sürüyor.

PROJEYE AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ

Davanın 19 Nisan’daki görülen duruşmasında mahkeme, blokların yıkılma nedeninin tespiti için bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. Hazırlanan 37 sayfalık raporda binanın alt katlarının yıkılmadığına dikkat çekilere şu ifadeler kullanıldı:

“Heyetimizce yapılan tespit ve değerlendirmeye göre, dava konusu Said Bey Sitesi A ve B bloklarındaki yıkımın/hasarın zemin kaynaklı olmadığı, inşaatın tamamlanmasından sonra, zemin kat tavanı galeri boşluğuna, onaylı projesine aykırı olacak şekilde, çelik konstrüksiyon imalatları gerçekleştirdiğinin görüldüğü, betonarme projesine aykırı olarak gerçekleştirilen bu çelik konstrüksiyon imalatlarına esas çelik profillerin, zemin kat tavanı galerisindeki kiriş elemanlarına ankraj ile bağlantılarının gerçekleştirilmesi sonucu ilave mesnetlenme yüklerinin oluşumuna sebebiyet verildiği, statik/betonarme tasarımında öngörülmeyen bu mesnetlenme yükünün, yapının taşıyıcı sistem elemanlarının davranışını önemli mertebe değiştirdiği ve yatay ötelenmeyi sınırlandırdığı, bunun ise yapının göçmesinde esaslı bir etken olduğu, sanık Hasan Çam’ın onaylı betonarme projesine aykırı olarak gerçekleştirdiği bu imalatlar ile göçme arasında teknik açıdan, bir illiyet bağı bulunduğu ve sanık Hasan Çam’ın bu nedenle asli kusurlu olduğu, görüş ve kanaatine varılmıştır.”

RAPORUN ARDINDAN 2 TAHLİYE

Raporun da dosyaya girmesinin ardından tutuklu sanıklar Halil Yıldız ile Yavuz Kaygısız’ın avukatları, 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, sanıkların tahliyesine karar verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir