“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

Uzman Diyetisyen Edanur Usta: Dondurmayı Bilinçli Tüketin!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Diyetisyen Edanur Usta, dondurmanın dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek oranda şeker ve doymuş yağ içeren dondurmaların tüketiminin insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden, içeriği bilinen ve uygun şekilde saklanmış ürünlerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatan Usta, dondurmanın sağlık açısından önemli bir besin olduğunu ifade ediyor.

Yaz Aylarının Vazgeçilmezi: Dondurma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte insanlar dondurma tüketmeye başladı. İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Edanur Usta, yanlış tüketildiği takdirde sağlık sorunlarına yol açabilecek olan dondurma hakkında önemli bilgiler veriyor. Dondurmanın köklü bir geçmişi olduğunu belirten Usta, Türk mutfağına dondurmanın 1800’lü yıllarda Kahramanmaraş’ta ulaştığını açıklıyor.

Dondurma İçeriği ve Etkileri

Dondurmanın ana malzemeleri süt, şeker ve saleptir. Günümüzde ise çeşitli katkı maddeleri, renklendiriciler ve aroma vericiler içeren farklı dondurma çeşitleri de üretilmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri de önemli bir konu. Dyt. Usta, dondurmanın süt içeriği sayesinde dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salınımını tetikleyebileceğini belirtiyor.

Dondurma Tüketiminde Porsiyon Kontrolü Önemli

Porsiyon kontrolünün dondurma tüketiminde oldukça önemli olduğunu vurgulayan Usta, içeriğinde yüksek oranda şeker bulunan dondurmaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Besin etiketlerini okumanın önemine dikkat çeken Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Evde Dondurma Yapımı

Dyt. Usta, evde kolayca dondurma yapabileceğimizi belirtiyor. Dondurulmuş meyvelerle, yoğurt, süt veya krema kullanarak sağlıklı ve lezzetli bir alternatif elde edebileceğimizi söylüyor. İsteğe bağlı olarak bal, kakao parçacıkları veya limon kabuğu rendesi ekleyerek kendi dondurmamızı hazırlayabileceğimizi açıklıyor.

Kaynak: DHA

Related Posts

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.