“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

Uzman Diyetisyen Edanur Usta: Dondurmayı Bilinçli Tüketin!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Diyetisyen Edanur Usta, dondurmanın dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek oranda şeker ve doymuş yağ içeren dondurmaların tüketiminin insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden, içeriği bilinen ve uygun şekilde saklanmış ürünlerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatan Usta, dondurmanın sağlık açısından önemli bir besin olduğunu ifade ediyor.

Yaz Aylarının Vazgeçilmezi: Dondurma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte insanlar dondurma tüketmeye başladı. İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Edanur Usta, yanlış tüketildiği takdirde sağlık sorunlarına yol açabilecek olan dondurma hakkında önemli bilgiler veriyor. Dondurmanın köklü bir geçmişi olduğunu belirten Usta, Türk mutfağına dondurmanın 1800’lü yıllarda Kahramanmaraş’ta ulaştığını açıklıyor.

Dondurma İçeriği ve Etkileri

Dondurmanın ana malzemeleri süt, şeker ve saleptir. Günümüzde ise çeşitli katkı maddeleri, renklendiriciler ve aroma vericiler içeren farklı dondurma çeşitleri de üretilmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri de önemli bir konu. Dyt. Usta, dondurmanın süt içeriği sayesinde dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salınımını tetikleyebileceğini belirtiyor.

Dondurma Tüketiminde Porsiyon Kontrolü Önemli

Porsiyon kontrolünün dondurma tüketiminde oldukça önemli olduğunu vurgulayan Usta, içeriğinde yüksek oranda şeker bulunan dondurmaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Besin etiketlerini okumanın önemine dikkat çeken Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Evde Dondurma Yapımı

Dyt. Usta, evde kolayca dondurma yapabileceğimizi belirtiyor. Dondurulmuş meyvelerle, yoğurt, süt veya krema kullanarak sağlıklı ve lezzetli bir alternatif elde edebileceğimizi söylüyor. İsteğe bağlı olarak bal, kakao parçacıkları veya limon kabuğu rendesi ekleyerek kendi dondurmamızı hazırlayabileceğimizi açıklıyor.

Kaynak: DHA

Related Posts

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

Uzmanlar hayati 5 belirtiyi açıklıyor: Doğru yaşlanıyor musunuz?

Sağlıklı yaşlanma, sadece ne kadar uzun yaşadığınızla değil, aynı zamanda bu süreyi nasıl geçirdiğinizle de ilgilidir. Uzmanlar, doğru yaşlanmanın göstergelerini belirlemek için önemli 5 ana belirtiden bahsediyor. Peki, siz doğru yaşlanıyor musunuz?

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!