Dünya diken üstünde: Yeni savaş kapıda… Çin’den güç kullanma iması

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim her geçen gün tırmanıyor… Çin Savunma Bakanı Dong Jun, katıldığı bir konferansta, Çin ile Tayvan arasındaki “bağımsızlık” kriziyle ilgili çok net mesajlar verdi. 

Singapur’da düzenlenen Shangri-La Diyaloğu Savunma Konferansı’nda açıklamalarda bulunan Dong Jun, Tayvan’la barışçıl bir şekilde “yeniden birleşmenin” Çin’in hedefi olduğunu fakat bunun sağlanamaması durumunda güç kullanılacağını söyledi. 

Dong Jun, Tayvanlı ayrılıkçılar ve dış güçlerin bu sürece zarar verdiğini de belirtti.

NE OLMUŞTU?

Demokratik yollarla yönetilen ve hiçbir zaman Komünist Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yönetilmemiş olan Tayvan, 20 Mayıs’ta yeni seçilen başkanı Lai Ching-te’yi göreve getirdi. Bu rutin demokratik geçiş Çin Komünist Partisi tarafından tepki çekti ve Çin, “cezalandırma” amacıyla ada çevresinde savaş oyunları düzenledi.

Dong, Tayvan’ın Çin için “temel meselelerin çekirdeği” olduğunu söyledi. Dong, Tayvan’ın iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi’ni adım adım ayrılıkçılık peşinde koşmak ve Çinli kimliğini silmek için çalışmakla suçladı. Dong, Tayvan liderlerini “fanatik açıklamalar” yapmakla suçladı. Dong, “Onlar tarihin utanç sütununa çivileneceklerdir. Çin Halk Kurtuluş Ordusu her zaman anavatanın birleşmesini savunan yıkılmaz ve güçlü bir kuvvet olmuştur ve Tayvan’ın bağımsızlığını engellemek ve bu girişimlerinde asla başarılı olmamasını sağlamak için her zaman kararlı ve güçlü bir şekilde hareket edecektir” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir