Fashion Prime ve Fashion Tech fuarlarında
Hazır giysi ve dokumacılık teknolojileri kesimini buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları kapsamında, Ege Giysi Sanayicileri Derneği (EGSD) tertibi ile düzenlenen panelde, “Dünya Hazır Giysisinde Türkiye’nin Önemi” konuşuldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi konut sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime – Dokumacılık, Hazır Giysi Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı ile İZFAŞ – İzgi Fuarcılık iş birliği ile gerçekleştirilen Fashion Tech – Hazır Giysi, Konfeksiyon ve Dokumacılık Makineleri, Dokuma Baskı Teknolojileri Fuarı, stantlar, defileler ve dalın farklı bahislerinin konuşulduğu panellere mesken sahipliği yaptı. EGSD tertibi ile düzenlenen “Dünya Hazır Giysisinde Türkiye’nin Önemi” başlıklı Narkonteks İdare Konseyi Lideri Toygar Narbay’ın moderatörlüğünde yapılan panele, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konfeksiyon ve Hazır Giysi Bölüm Meclis Lideri Erdem Fayat, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) İdare Konseyi Lideri Burak Sertbaş, Astaş Juki İdare Şurası Lider Yardımcısı Kaya Aşcı ve TETAŞ AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Murat Eren konuşmacı olarak katıldı.
TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giysi Kesim Meclis Lideri Gurur Fayat, pandemi ile birlikte zahmetli bir süreç yaşadıklarını, lakin sonrasında çok ağır taleple karşılaştıklarını söz ederek 2020 ikinci yarısından sonra gayeleri büyüttüklerini söyledi. Lakin sonrasında global iktisatta gelişen olumsuz iklimin kendi kesimlerini de etkilediğini söyleyen Fayat, “Bu yılın Mayıs ayından itibaren bir yavaşlama hissettik, Temmuz’da yüzde 4 daralma yaşadık. Eylül ayı itibariyle de bir duraksama mevcut” dedi.
Yılı yüzde 5 büyüme ile kapatacaklarına inandıklarını söz eden Fayat, “Son çeyrekte yaşayacağımız duraksama, 2023 yılının birinci çeyreğinde de devam eder diye düşünüyorum. Avrupa’da resesyon riski nedeniyle yakın coğrafyalardan tedarik öne çıktı. Türkiye bu noktada avantaja sahip, lakin Türkiye’nin yaşadığı yüksek enflasyon ve kur baskısı nedeniyle maliyet tutturamıyoruz” diye konuştu.
Sertbaş: “Avrupa’daki resesyon ihtimali bizi etkiler”
EHKİB İdare Şurası Lideri Burak Sertbaş, maliyet tutturmakta zorlandıklarını söyleyerek “Müşterilere fiyat vermekte zorlanıyoruz. Taban fiyat artışı, enflasyon kadar olması gerek, fakat buna kurda düzenlemenin de eşlik etmesi lazım ki maliyet tutturabilelim. Euro dolar paritesindeki değişiklik de bizi olumsuz etkiliyor” dedi.
Avrupa’daki resesyonun kesimi etkileyeceğini ve Türkiye’ye tesiri konusunda iki farklı görüşün mevcut olduğunu söyleyen Sertbaş, “Avrupa’da herkes biraz daha ucuz eseri tercih etmeye yönelecek, lüks eserler, katma bedelli mallardan uzaklaşılabilir. Fakat Uzakdoğu’dan tedarik kasvetleri sürüyor, Avrupa önünü bu sebeple net göremiyor. O nedenle bir mühlet sonra Avrupa’nın tekrar kalitesi yüksek esere ve lokasyonu yakın olan Türkiye’ye yöneleceğine inanıyorum” diye konuştu.
Aşçı: “İlk üç çeyrek başarılı geçti, fakat son çeyrek biraz sıkıntılı”
Astaş Juki İdare Konseyi Lider Yardımcısı Kaya Aşcı, 40 yıla yakındır bu bölümde üretim yaptıklarını belirterek, dal dijitalleşirken bu değişimin bir modülü olmayı hedeflediklerini ve bu tarafta adımlar atmayı sürdürdüklerini söyledi. 2022 yılının birinci üç çeyreğinin kesim için başarılı geçtiğini tabir eden Aşcı, “Ancak son çeyrek biraz sorunlu. Avrupa’nın Uzakdoğu’da yaptıracağı işlere baktığımızda oralarda da fiyatlar yükseldi. Türkiye’nin bu noktada büyük avantaja sahip olduğunu düşünüyorum. En son teknoloji Türkiye’de var ve Avrupa bunun şuurunda. Bu nedenle makine bölümünün sarsıntı geçirmeyeceğini düşünüyorum. Avrupa ülkelerinde olan büyük markaların dışarıya gideceğini değil, Türkiye’yi tercih edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Eren: “Güçlü kavak ağaçları fırtınalı havada yetişir”
TETAŞ AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Murat Eren de “Güçlü kavak ağaçları fırtınalı havalarda yetişir” düsturunu her vakit benimsediklerini belirterek, “Geçmişten günümüze her çeşit zorluğu yaşayarak bugünlere geldik. Pandemiden sonra birtakım değişiklikler yaşadık. Türk hazır giysisi ve dokumacılık bölümü, rekabetçi kültürden geldiği için tüm zorluklara karşın pandemiyle birlikte işine devam etti. Daima sürdürülebilirlikten bahsediyoruz, endüstride de üretimde de bunu başarmamız gerekiyordu, bunu yaptık” dedi.
Çin, Bangladeş, Hindistan üzere Türkiye’nin rakiplerinin önemli pazar kaybı yaşadığını söyleyen Eren, “Avrupa’ya coğrafik yakınlığımız ve altyapımızın daha güçlü olmasından ötürü, geçen yıldan beri bölümde önemli bir büyüme kelam konusu. Makine açısından da bu bu türlü. 2023 yılında da bunun süreceğine inanıyorum” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı