Evi görmeden para gönderen yandı: Yeni kapora dolandırıcılığı patladı

Dolandırıcılığa Karşı Uyarı: Kira ve Satış İşlemlerinde Dikkat!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz aylarında gayrimenkul satışı ve kiralamalarında artış yaşanırken dolandırıcılık olaylarının da arttığını belirtti.

Şahin, bazı dolandırıcıların internetten temin ettikleri görsellerle kendilerine ait olmayan konutları sosyal medyada paylaştığını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketicilerden evi görmeden kapora ya da toplu kira bedeli istediklerini söyledi.

‘Belgesiz İşlemlere Dikkat Edin!’

Genel Başkan Şahin, konut kiralarındaki artışın dolandırıcılara fırsat sunduğunu belirterek, tüketicilerin konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermemeleri konusunda uyardı.

Şahin ayrıca, konut kira ve satış işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi alan kişilerle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Artık satış ve kiralama yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığındadır. Sertifika ve belge sahibi olanlar güvenilirdir. Bu işlemi belgesiz kişilerle yaparsanız dolandırılma riskiniz yüksektir. Sosyal medyada kapora vermekten kaçının. Bu dolandırıcılıktan başka bir şey değildir” dedi.

Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü:

  • “Kiracı ya da alıcı olacak kişiler Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemini kullanarak muhataplarının belgelendirilip belgelendirilmediğini kontrol edebilirler. Unutmayın, belgesiz kişilerle işlem yapmak büyük risktir. Bu yüzden yetki belgesini kesinlikle sormalısınız.”

‘Yetki Belgesini İsrarla Sorun!’

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak yerin titizlikle araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkisinin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğine değinen Şahin, şunları ifade etti:

“Kiralama ya da satın alma işlemi sırasında, evi gösteren kişiye mutlaka yetki belgesi ya da kimliğini göstermesini isteyin. Vereceğiniz paradan emin olmak için ‘Yetkiniz var mı, işletmenizi ziyaret edebilir miyiz?’ gibi sorular sormaktan çekinmeyin. Bu sorular sizin hakkınızdır.”

Şahin, son olarak şu uyarıda bulundu:

“Sosyal medyadaki dolandırıcılıklardan kaçınmak için öncelikle yetki belgesini sormalıyız. Yetki belgesi göstermeyen kişilerle işlem yapmaktan kaçınmalıyız. Kendi güvenliğimiz için bu adımları atmalı ve dolandırıcılara fırsat vermemeliyiz.”

Related Posts

Yurttaş randevu bulamıyor ama… Devletin kasasından hastanelerin müteahhitlerine servet akıyor!

Yurttaşlar, hastanelerde randevu bile bulamazken, şehir hastanesi müteahhitlerine Hazine’den milyarlar akıyor. 2025’te şehir hastanelerine ödenecek toplam tutarın 100 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Ankara Tabip Odası’na göre bu parayla onlarca yeni hastane yapılabilir.

30 milyon araç sürücüsünü ilgilendiriyor! Beklenen karar geldi: 6 ay içinde satışa çıkacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı yeni tebliğle, bu araçların satış süreci hızlandırıldı. Tebliğe göre, trafikten men edilen araçların sahiplerine Emniyet ve Jandarma trafik birimleri tarafından bildirim yapılacak …

Gurbetçilerden ekonomiye 15 bin eruoluk can suyu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşü başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Yurt dışından gelen her ailenin ortalama 15 bin euro harcama yaptığını söyledi.

Esenler’de Lahmacun Fırsatı

Esenler’deki esnaf 2 lahmacun ve 1 ayranı 99 TL’ye satıyor, yıl sonuna kadar bu fiyatta kalacak.

Altın piyasasında sürpriz hareketlenme!

Altın piyasası hafta boyunca hareketli seyrini sürdürdü. Öte yandan yatırımcılar ve birikimini değerlendirmek isteyenler için uzman yorumlarına göre altın halen güvenli liman olarak görülüyor. Ancak altında yaşanan yukarı yönlü hareketliliğin ne …

TÜİK: Gençlerde İstihdam Oranı %52,5

TÜİK, 15-34 yaş grubunda 2024 istihdam oranını %52,5 olarak açıkladı, işsizlik %12,7.