Herkes Süleyman Şah’ı konuşuyor: İslamcılar Vahdettin’i istiyor… Külliye’nin zor kararı

Suriye’de Sultan Vahdettin’in Mezarı Restore Ediliyor

Suriye’de devrilen Esad güçlerinin ardından Türkiye’nin gözü Suriye’ye çevrildi. Suriye’yi ayağa kaldırmak için yapılan peş peşe çalışmalara bir halka da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekledi. 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamid’in Suriye’deki mirası “Şam Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane”nin ihya edilmesi talimatı sonrası Erdoğan’dan bir hamle daha geldi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 36. Padişahı Vahdettin’in Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan mezarı da restore ediliyor.

Külliye’nin Zor Kararı

Süleyman Şah türbesinin eski yerine taşınması tartışmaları yaşanırken Türkiye’nin Suriye’ye desteğini göstermek için Sultan Vahdettin’in mezarının bulunduğu külliyeyi restore edilmesi kararı verildi. Karar üzerine Vahdettin’in mezarının da Türkiye’ye getirilmesi talepleri Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı. AKP’ye yakın bazı İslami çevrelerin mezarın getirilmesi için kampanya hazırlığında olduğu öğrenildi. Külliye’nin konu ile ilgili nasıl bir adım atacağı ise henüz bilinmiyor.

Mezarlar Taşınmalı Çağrısı

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in 4. kuşak torunu Kayıhan Osmanoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada, hem Sultan Vahdettin’in hem de 2. Abdülhamid’in en büyük oğlu Selim Efendi’nin mezarlarının Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini söyledi. Osmanoğlu, “Bu, bir asırlık hasretin sona ermesi için atılacak önemli bir adımdır,” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan’ın Eseri

Vahdettin’in mezarı, diğer 30 aile üyesiyle beraber Şam’daki Süleymaniye Külliyesi’nde bulunuyor. Külliyeyi, Osmanlı’da, 1490-1588 yıllarında yaşayan Mimar Sinan inşa etti.

Vahdettin’in Ölümü

İtalya’nın San Remo kasabasında 16 Mayıs 1926’da hayatını kaybeden son Osmanlı Padişahı’nın cenazesi Türkiye tarafından kabul edilmeyince Şam’daki külliyede toprağa verildi.

İngiliz Zırhlısıyla Kaçış

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırdı. Son padişah Vahdettin saltanatın kaldırılması sonrası 17 Kasım 1922 günü sabahı oğlu Mehmet Ertuğrul ve harem mensuplarıyla beraber Dolmabahçe Sarayı’ndan küçük bir kayığa bindi ve Boğaziçi’nde demirleyen HMS Malaya adlı İngiliz zırhlısıyla Malta’ya gitti.

Hazar Şahsuvar

Related Posts

Barrack: Suriye rejimi başarısız olursa, birileri başarısızlığa teşvik etmiştir

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack, Suriye’deki son durumla ilgili yaptığı açıklamada “Suriye rejimi başarısız olursa, birileri başarısızlığa teşvik etmiştir” ifadelerini kullandı.

Kayserispor, Hatayspor’u 3-1 Yendi

Kayserispor, hazırlık maçında Hatayspor’u 3-1 mağlup etti. Duckens Nazon 2 gol attı.

Maden ocağında metan püskürmesi: 5 işçi hastanede

Zonguldak’ta maden ocağında gazdan etkilenen 5 işçi hastaneye kaldırıldı. Kozlu Müessesesi’nde geçici olarak üretim durduruldu

Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna dördüncü itiraz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik ilk dalga operasyonda tutuklanan CHP’li Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın avukatları dördüncü kez tutukluluğa itiraz etti.

2025 uzaylılarla tanışma yılı mı olacak? Baba Vanga ve Yaşayan Nostradamus’tan aynı kehanet!

Bulgar kâhin Baba Vanga ve “Yaşayan Nostradamus” olarak bilinen Brezilyalı medyum Athos Salomé, 2025 yılının dünya için dönüm noktası olacağına inanıyor. 1996 yılında 84 yaşında vefat eden Vanga, koronavirüs pandemisi, Prenses Diana’nın ölümü ve 11 …

Türkiye’nin kuş oteli kuraklık ve müsilaj tehdidi altında

Türkiye’nin yüz ölçümü en küçük, kuş popülasyonu açısından da en yoğun olan tapulu tek lagünü, Yalova’nın Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü, kuraklık ve müsilaj tehdidi ile karşı karşıya. Kuş Oteli olarak da bilinen lagünde geçen yıla göre kuş popülasyonunda azalma yaşandığını söyleyen Hersek Lagünü Alan Sorumlusu Uzman Biyolog Yakut Can Aşıkoğlu, “2024 yılının verilerinde kuş adedi yaklaşık 10 bin 500 olarak tespit edilmiş. 2025 yılında benim gözlemlediğim yaklaşık 5 bin birey diyebilirim” ded