Joe Biden’ın kritik 48 saati; ABD Başkanı, yarıştan çekilme kararını nasıl aldı?

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, haziran ayında Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ile girdiği münazaradaki kötü performansının ardından gelen çekilme çağrılarının ortasında dün akşam yayımladığı bir mektupla kasım seçimleri için yarıştan çekildiğini açıkladı. 

CNN, Biden’ın bu kararı nasıl aldığını yazdı. CNN’e konuşan üst düzey bir kampanya danışmanı, Biden’ın yarışı bırakma konusundaki nihai kararına son 48 saat içinde ulaşıldığını, Covid’den iyileşirken ailesine ve üst düzey danışmanlarına telefonla danıştığını söyledi. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, yarıştan çekilme planlarının cumartesi gecesi başladığını ve Pazar günü kesinleştiğini söyledi.

“Yarıştan çekilme kararının herhangi bir tıbbi sorunla ilgisi yok”

Danışman, Başkan’ın “yarıştan çekilmediğini” ancak gelen verileri incelediğini ve Trump’ı yenmek için “bastıracağına” ikna olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi CNN’e yaptığı açıklamada, Biden’ın kararının herhangi bir tıbbi sorunla ilgisi olmadığını söyledi.

Konuya aşina olan bir başka kişiye göre; Biden, cumartesi günü en yakın iki danışmanıyla bir araya geldiğinde, anketler ve üst düzey Demokrat yetkililerin nerede durdukları hakkında verdikleri bilgiler, zafere giden yolun “temelde var olmadığının” altını çizdi.

Yardımcılarından mektup taslağını hazırlamalarını istedi

Kaynak, uzun süredir yardımcıları olan Mike Donilon ve Steve Ricchetti ile yapılan toplantıda Biden’ı kararına iten tek bir anket rakamı, tereddüt eden Demokrat yetkili ya da bağış toplayan kişi olmadığını söyledi. Ancak kaynağın aktardığına göre iki yardımcısı da Biden’a yarıştan çekilmesi gerektiğini açıkça söylemedi. 

Biden toplantı sona ermeden önce yarıştan çekilmeyi planladığını açıkça belirtti ve yardımcılarından pazar öğleden sonra yayınladığı mektubun taslağını hazırlamaya başlamalarını istedi. 

Covid teşhisi nedeniyle hala iyileşme sürecinde olan Biden, eşi First Lady Jill Biden ile birlikte tüm hafta sonu Rehoboth Beach, Delaware’deki evinde kaldı. 

En yakın yardımcıları kararı, sosyal medyada yayımlanmadan birkaç dakika önce öğrendi

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka kişi de pazar sabahı çekilme kararını teyit ettiğini ve Ricchetti’nin de yanında olduğu halde, en üst düzey yardımcıları ve aile üyelerinden oluşan yakın grubunun dışındaki kilit isimlerle telefon görüşmeleri yapmaya başladığını söyledi.

Biden kararını sadece çok az sayıda yakın yardımcısına danıştı. En yakın iletişim danışmanlarından biri olan Anita Dunn da dahil olmak üzere, yakın çevresinin bazı üyeleri, sosyal medyada duyurusunu paylaşmadan dakikalar önce durumu öğrendi. CNN’e konuşan çok sayıda kaynak, Dunn ve küçük bir grup üst düzey yardımcısının Biden’ın duyurusundan, paylaşımdan önceki dakikalarda haberdar olduğunu söyledi. Birçok rütbeli personel ise paylaşım ortaya çıktığında öğrendi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa göre Biden ve Kamala Harris, Biden’ın açıklamasından önce Pazar günü birçok kez konuştu. Biden ayrıca özel kalem müdürü Jeff Zients ve kampanya eş başkanı Jen O’Malley Dillon ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak her ikisini de kararından haberdar etti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir