Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ulaşım sistemini güçlendirmeyi ve lojistik kapasitesini artırmayı hedefleyen Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Ereğli Şantiyesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, projenin mevcut durumunu yerinde inceleyerek bilgi aldı.

“DEMİRYOLUNU DEVLET POLİTİKASI OLARAK GÖRÜYORUZ VE EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN BİRİ OLARAK BELİRLİYORUZ”

Bakan Uraloğlu, demiryolu altyapısının güvenilir, düşük maliyetli ve hızlı taşımacılık özelliği ile ulaşım sektöründe vazgeçilmez bir rol oynadığını ifade etti. “Ülkemizin demiryolu ağları, ekonomik ve sosyal hayatın ötesinde, tarihi ve stratejik bir öneme sahip. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında, Çin’den Londra’ya kadar uzanan Demir İpek Yolu’nun Orta Koridoru üzerinde bulunarak, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu amaçla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2002 yılından itibaren demiryolu politika ve hamlelerini öncelikli bir alan olarak planladık.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında köprü konumunu kullanarak, demiryolu taşımacılığında yeni bir döneme geçtiklerini belirterek, demiryolu hatlarının limanlar, havaalanları ve lojistik merkezlerle entegrasyonunu sağlayarak kombine taşımacılığını güçlendirdiklerini söyledi.

“SON 23 YILDA DEMİRYOLU SEKTÖRÜNE YAKLAŞIK 63 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK”

Bakan Uraloğlu, doğu-batı hattının yanı sıra kuzey-güney yöresinde de demiryolu taşımacılığının ekonomik katkısını artırmayı amaçladıklarını belirtti. 2002-2025 yılları arasında Türkiye’deki demiryolu projelerinde ciddi yatırımlar ve yenileme çalışmalarını hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şu şekilde devam etti:

“Son 23 yılda demiryolu sektörüne yaklaşık 63 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmayı hedefleyen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını inşa ederek, Asya ve Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını sağladık. Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, en kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunu oluşturduk. 2002’de yaklaşık 11.000 kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu, 2023 itibarıyla, 2.250 kilometresi Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı olmak üzere yaklaşık 3.000 kilometre artırarak toplamda 13.919 kilometreye çıkardık.”

Ayrıca sinyalli hatların uzunluğunun 8.046 kilometreye ulaştığını ve elektrikli hatların yaklaşık yarısını oluşturduğunu belirtirken, “Yarım asırlık bir hedef olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğini başlattık ve 2009 yılında devreye aldığımız Ankara-Eskişehir doğrultusunu Ankara-Konya, Ankara-İstanbul, Konya-Karaman ve nihayetinde Ankara-Sivas hatları izledi.” dedi.

KONYA-KARAMAN HIZLI TREN HATTI, YAKLAŞIK 4 MİLYON YOLCU TAŞIDI

Bakan Uraloğlu, 8 Ocak 2022’de hizmete giren Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın açılışından bu yana yaklaşık 4 milyon yolcu taşıdığını hatırlatarak, “Hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım hizmeti sunduk. Şimdi bu hattın devamını oluşturan 135 kilometrelik Karaman-Ulukışla Hattı’nı, saatte 200 kilometreye uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli bir sistemle inşa ediyoruz.” diye belirtti.

KARAMAN-ULUKIŞLA HIZLI TREN HATTI YILLIK 33,48 MİLYON TON YÜK TAŞIYACAK

Projenin detaylarını paylaşan Bakan Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nın bölgesel ve uluslararası ölçekte önemli bir taşımacılık dönüşümünü sağlayacağını vurguladı. Uraloğlu, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:

“Projemiz kapsamında Karaman Garı’ndan başlayarak Sudurağı, Ayrancı, Ereğli, Çakmak ve Ulukışla İstasyonları dahil olmak üzere 5 yeni istasyon inşa edeceğiz. Ayrıca 2 adet tünel, 52 alt ve üst geçit, 15 köprü ve 147 menfez de bu projenin bir parçası olacak. Hattımızın yıllık yük taşıma kapasitesi 33,48 milyon ton olarak öngörülürken, yolcu kapasitesi ise 2,73 milyon kişi olacaktır. Projenin tamamlanmasıyla, Karaman-Ulukışla arasında seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecektir. Bu hamle, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney demiryolu ağımızı geliştirecek ve Marmara, İç Anadolu, Ege ile Akdeniz bölgeleri arasında hızlı tren bağlantısını sağlayacaktır.”

Bakan Uraloğlu, hattın devamında Ulukışla-Yenice arasında mevcut hatların kullanılmasının yanı sıra gelecekte inşa edilecek hızlı tren hattı ile başta Mersin olmak üzere Adana, Osmaniye ve Gaziantep�teki üretim ve lojistik merkezlerine ulaşım sağlanacağını belirterek, “Bu bağlantı, bölgesel ve ulusal ekonomiye katkıyı artıracaktır. Ayrıca Mersin’den yola çıkan bir hızlı tren, Karaman, Konya ve Ankara üzerinden İstanbul veya Afyon üzerinden İzmir’e ulaşma imkânı bulacaktır.” diye ekledi.

PROJE, TÜRKİYE’Yİ KALKINMA YOLU KORİDORUNDA GÜÇLENDİRECEK

Bakan Uraloğlu, proje sayesinde Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünün daha da güçlendirileceğini ve uluslararası ticarette rekabet gücünün artacağını ifade etti. “22 Nisan 2024’te Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ulaştırma bakanlarıyla ‘Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı’ imzalanarak önemli bir adım atıldı. Irak’ta inşa edilen FAW Limanı’nı 1.200 kilometrelik demiryolu ve otoyol ile Türkiye sınırına, ardından da Avrupa’ya bağlayacak olan bu proje, bölgesel ve küresel ticarette yeni bir dönem başlatacaktır.” dedi.

Ayrıca Uraloğlu, Karaman-Ulukışla projesiyle birlikte Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri gibi önemli demiryolu projelerinin devam ettiğini de belirtti.

Bakan, aynı zamanda Kalkınma Yolu projesi kapsamındaki yeni demiryolu hattının tasarım aşamasının büyük ölçüde tamamlandığını ve Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Nusaybin-Ovaköy kesimlerine ilişkin projelerin de sona erdiğini söyledi. “Artık inşaat süreci için titiz bir planlama yapıyoruz.” diye ekledi.

“ALTYAPI VE ÜSTYAPI ÇALIŞMALARIMIZDA YÜZDE 92,5 FİZİKSEL İLERLEME SAĞLADIK”

Karaman-Ulukışla projesindeki son durumu paylaşan Bakan Uraloğlu, “Altyapı ve üst yapı çalışmalarında %92,5 seviyesinde bir fiziksel ilerleme kaydettik. Bu çalışmaları 2023 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Elektrifikasyon çalışmalarında %5 ilerleme sağladık ve sinyalizasyon süreçlerinin bir kısmını planladık; ihalesi yakın zamanda yapılacak ve inşaat aşamasına geçilecektir. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından projemizi 2026 sonu veya 2027’nin başlarında hizmete almayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu, projeyi hayata geçirmek için 24 saat kesintisiz çalışan ekiplerin özverisine değinerek, “Tamamlandığında bu proje, yalnızca ulaşım alanında değil, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak, Mersin Limanı üzerinden uluslararası pazarlara erişim sağlayacak ve ülkemizin lojistik alt yapısını güçlendirecek. Ayrıca karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına geçiş yaparak karbon emisyonlarını düşürecek ve çevresel sürdürülebilirliği artıracaktır.” dedi.

“`

Related Posts

‘Çiftçi destekleri artırılmalı’

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 14 Mayıs tarihinde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlanıldığını hatırlatarak “Dünya var oldukça yok olmayacak tek meslek yine çiftçilik olacaktır. Dolayısıyla yeryüzünde yaşayan tüm insanların çiftçilere olan borcu hiçbir zaman bitmeyecektir” dedi.

THY yeni alınacak uçakların finansmanında bir ilki gerçekleştirdi

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, THY, SAAFI’nın Sigorta Garantili Havacılık Finansmanı ürününün kullanıldığı ilk finansman yapısına öncülük etti. Tokyo’da düzenlenen imza töreniyle duyurulan anlaşma, bu yılın başlarında piyasaya …

Türk iş dünyasında Çin ithalatı endişesi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çin’in ABD pazarında yaşadığı kaotik durumdan dolayı birçok ülkeye daha sert politikayla bir süreç yürüttüğünü belirterek, “Çin fiyat düşürüyor, vade veriyor. Çinli geliyor bazen 60 ay vadeli, TL bazında makina satıyor. Buna hangi üretici dayanabilir? Bu durumda hangi alıcı bankadan kredi alıp makina alır?” dedi.

Kaderimizin çağrısı: Gelecek bin yılın imparatorluk serüveni başlıyor

Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, emperyalist devletlerin işgal etmediği neredeyse hiçbir kara parçası kalmamıştı. Müslümanların yaşadığı topraklarda yaşananlar tam bir felaketti. Uzak Doğu ülkeleri İngiltere, Hollanda ve Fransa tarafından; Orta Doğu İngiltere ve Fransa tarafından, bugünkü İran doğrudan İngiltere tarafından; Afrika’nın tamamı ise Batılı emperyalist ülkeler tarafından paylaşılmıştı. Savaş sonrasında doğrudan sömürge olmayan iki ülke Türkiye ve Afganistan’dı. Batı sömürge imparatorluğu,

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda enflasyonla mücadele mesajı: Tüm adımları güçlü bir koordinasyon içinde atmaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası enflasyonla mücadele mesajı verildi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …